Hoe Opschrijven Helpt om je Stress Weg te Nemen

Hoe Opschrijven Helpt om je Stress Weg te Nemen

Tijdens een periode waarin ik veel stress (in mijn hoofd) had, kwam ik erachter dat er een manier is om heel snel rust te brengen aan mijzelf. Het is een techniek die ik nu elke keer gebruik wanneer ik het gevoel heb dat mijn hoofd (een beetje) volloopt, en het werkt elke keer! In dit blog zal ik het met jullie delen.

Stress: je overziet het niet meer

Wat er vaak gebeurt als je stress ervaart, is dat er in je hoofd allerlei zaken door elkaar lopen. Je overziet niet meer wat je allemaal moet doen en al helemaal niet hóe je dat ooit voor elkaar moet krijgen. Het kan allemaal even teveel zijn en niets lukt. Pen en papier hebben mij meer dan eens snel alweer goed laten voelen!

Kaf van het koren scheiden

Wat doe ik dan in zo'n situatie? Ik maak 2 kolommen op papier (vaak 1 op de linkerhelft en 1 op de rechterhelft). Boven de linker zet ik: tijdsgebonden. Boven de rechter zet ik: niet tijdsgebonden. Dan begin ik simpelweg met noteren: alle taken die voor een bepaalde dag of tijd afmoeten gaan in de linkerkolom. Alles wat ik in mijn hoofd heb en mij druk geeft, maar helemaal geen einddatum heeft, zet ik in de rechter. Alleen dit proces van het laten vloeien van mijn gedachten op papier geeft al zoveel ruimte! Je hoeft namelijk niet alles meer vast te houden, te ónthouden, zodat je niets vergeet: het papier houdt het voor je vast. Een last glijdt zo van je schouders.

De kolommen nog eens overlezen

Nu ga je de kolommen, en vooral de linker kolom, nog eens overlezen. Staan hier nog taken tussen waarvan je tegen jezelf zegt dat ze een einddatum hebben, maar de wereld vast nog doordraait wanneer je deze over een week of 2 doet? Hoppa, weg ermee: doorstrepen en opschrijven in de rechter kolom. Achter of voor de taken in de linkerkolom zet je de datum dat het uiterlijk af moet zijn. Als je geen datum uit je hoofd weet of in een mail terug kunt vinden, maar hem zelf probeert te 'plannen' in je hoofd, weet je dat er geen einddatum aan zit.

Het resultaat

Wat je zult ontdekken, is dat de linkerkolom altijd vrij kort is in verhouding met alle stress die je in je hoofd hebt gehad! Het is vrij behapbaar wat er écht moet gebeuren, waar je je in dit moment wérkelijk mee bezig mag houden. De rest is gewoon effe niet zo belangrijk. Dit besef maakt zoveel capaciteit en plezier in je dag vrij! Wat ik nu meestal doe is even een rondje buiten gaan wandelen of even wat andere fysieke beweging opzoeken, om mijn hoofd even helemaal leeg te maken en mezelf de kans te geven weer perspectief te voelen. Nu kun je weer fris en fruitig en vooral met je oog op het doel verder!

Notitieboeken die hiervoor geschikt zijn

Bijna alle notitieboeken van Schrijfwinkel.com zijn geschikt voor deze mentale oefening. Maar er zijn er een paar die ik er heel graag voor gebruik. Dat is allereerst een Nuuna bulletjournal. Met de puntjes in het papier kun je gemakkelijk opsommingen maken en structuur aanbrengen in je kolommen: lang leve het Nuuna-papier bij het structureren van gedachten! Het andere notitieboek dat ik hier graag voor gebruik is van leer: het is het Medea Leren Notitieboek met lijntjes. De buitenkant van het boek (het bewerkte leer met de bloemetjesvormen en het goud) maken dat ik al meteen het gevoel krijg alles licht en met een grote portie vrolijkheid te nemen!

Dat was mijn methode om mijn hoofd weer tot rust te brengen wanneer hij vol zit! Doe jij ook zoiets of heb jij ook baat bij het schrijven van je gedachten wanneer je even volloopt? Ik ben benieuwd! Laat gerust hieronder een berichtje achter om het ons te laten weten!

Geef een reactie
Bezig met laden...